Tältä sivulta löydät Suomen Polttopalloliiton viralliset kilpailusäännöt lyhennettynä.
Virallinen polttopallon kisasääntökokoelma (v.2011 täydennetty sääntökokoelma) on tilattavissa Suomen Polttopalloliitosta.
Jos haluat tilata säännöt kokonaisuudessaan tai sinulla on kysyttävää säännöistä, lähetä meille sähköpostia osoitteeseen info@polttopallo.fi
Polttopallo on monipuolinen ja vauhdikas pallopeli, jossa kaikilla on hauskaa. Koululiikunnaksi polttopallo sopii mainiosti, koska erät ovat lyhyitä ja useat oppilaat pelaavat samanaikaisesti. Näin odotteluajat pysyvät minimissä.
Polttopallo harjoittaa monipuolisesti ketteryyttä, heittämistä ja tarkkuutta.
Lataa tästä harjoituksia koulun liikuntatunnille
JOUKKUE
Joukkue muodostuu 4-8 pelaajasta. Kentällä voi pelata samanaikaisesti 4,5 tai 6 pelaajaa riippuen etukäteen päätetystä pelitavasta. Loput pelaajat ovat varapelaajia. Varapelaaja voi tulla kentälle vain erien välillä.
PELIKENTTÄ
Polttopalloa voidaan pelata sisällä tai ulkona. Pelikentän tulee olla vähintään 9 metriä leveä ja 15 metriä pitkä, mutta se voi myös vaihdella pelipaikasta ja pelaajien määrästä riippuen. Kentän jakaa kahtia keskiviiva. Joissakin kentissä on lisäksi erilliset hyökkäysviivat, joita voidaan käyttää pelin loppuhetkillä. Ihanteelliset mitat pelikentälle ovat täsmälleen samat kuin lentopallokentällä.
PELIPALLO JA MUUT VARUSTEET
Virallisena pelipallona peleissä käytetään Suomen polttopalloliiton virallisia pelipalloja. Niiden tulee olla 8.25″ SPPL polttopalloja.
PELIN IDEA
Pelin tarkoituksena on poistaa kaikki vastustajan pelaajat. Tämä voi tapahtua:
1. Osumalla vastustajan pelaajaan. Osuman saanut pelaaja joutuu heti poistumaan kentältä.
2. Pallon on kuitenkin osuttava vastustajaan ennen kuin se koskettaa maata, takaseinää tms.
3. Saamalla kopin vastustajan pelaaja joutuu ulos. Tällöin myös oma palanut pelaaja pääsee takaisin peliin.
4. Pelaaja voi suojata pallolla vartaloaan osumasta.
Huom. Voidaan käyttää myös vaihtoehtoisia pelitapoja. Esim. lasketaan pisteitä. Pelataan esim. 10 tai 20 pisteeseen.
RAJAT
Pelin aikana kaikkien pelaajien tulee pysyä määriteltyjen rajojen sisäpuolella. Joissakin sääntövariaatioissa voidaan pelata siten, että haettaessa palloa voi pelaaja poistua määritetyltä pelialueelta, mutta hänen on palattava pallon haun jälkeen välittömästi takaisin pelialueelle. Palloa ei saa heittää alueen ulkopuolelta.
PELIN ALOITUS
Peli alkaa sijoittamalla polttopallot pitkin keskuslinjaa – neljästä kuuteen (4-6) polttopalloa asetetaan riviin keskuslinjalle. Pelaajat pitävät toista kättään ennen aloitusta omassa takaseinässään. Aloitusvihellyksen/signaalin jälkeen pelaajat voivat lähestyä keskiviivaa ja hakea palloja. Tämä signaali virallisesti aloittaa ottelun. Kun pallot on haettu, on pallollisten pelaajien palattava taaksepäin hyökkäyslinjan taakse, ennen kuin he saavat heittää palloilla vastustajiaan.
PELIAIKA JA PELIN VOITTAMINEN
Ensimmäinen joukkue, joka poistaa sääntöjen mukaisesti kaikki vastustajan pelaajat julistetaan voittajaksi. Esim. 3-minuutin aikaraja voidaan vahvistaa kuhunkin otteluun tai turnaukseen. Tämä tarkoittaa sitä, että jos kumpaakaan joukkuetta ei ole poistettu kentältä pelin lopussa kolmen minuutin aikana, se joukkue jossa on enemmän pelaajia jäljellä julistetaan voittajaksi.
AIKALISÄT & VAIHTOPELAAJAT
Jokainen joukkue saa yhden (1) kolmenkymmenen sekunnin (30sek.) aikalisän per peli. Tämän aikalisän aikana joukkue voi vaihtaa vaihtopelaajia kentälle, jos niin on sovittu.
5 SEKUNNIN SÄÄNTÖ (5 SEKUNNIN RIKE)
Jotta voitaisiin vähentää pelin viivyttämistä, niin sille joukkueelle vihelletään 5 sekunnin rike, jonka puolella ovat kaikki pallot yli 5 sekunnin ajan. Tämä sääntö pätee molemmille joukkueille huolimatta kuinka monta pelaajaa joukkueesta on kentällä enää jäljellä. Tuomari antaa 5 sek. aikaa heittää vähintään yksi pallo vastustajaa kohden. Mikäli joukkue ei suorita heittoa 5 sek. kuluessa, joutuu joukkue luovuttamaan kaikki pallot yhtä lukuunottamatta vastustajan puolelle. Tuomarin tehtävä on selkeästi kannustaa pallojen luovuttamista vastustajan puolelle.
SÄÄNTÖJEN TÄYTÄNTÖÖNPANO
Pienemmissä kilpailuissa tai harjoitusotteluissa pelejä voidaan pelata myös SPPL:n ns. “rehtiysperiaatteella”. Pelaajien odotetaan tuomitsevan omat osumansa 100% rehellisyydellä. Jos pelaajan heittämä pallo on esim. hipaissut vastustajaa, niin pallosta saanut pelaaja siirtyy välittömästi pois pelikentältä. On myös mahdollista sopia joku pelin ulkopuolinen henkilö valvomaan osumia. Pelinvalvojan päätöstä (jos joukkueet jtk. eri mieltä) pelin tapahtumista on aina noudatettava. PELINVALVOJAN PÄÄTÖS ON EHDOTON.
SPPL – Pelaajan käytösohjeet:
1. Ymmärrä, arvosta ja noudata pelisääntöjä
2. Kunnioita tuomareiden päätöksiä
3. Kunnioita vastustajaa
4. Ole rehellinen kentällä