Ropeconin poltopalloturnauksen säännöt 2023

Pelaajan käytösohjeet:

1. Ymmärrä, arvosta ja noudata pelisääntöjä

2. Kunnioita tuomareiden päätöksiä

3. Kunnioita vastustajaa

4. Ole rehellinen kentällä

5. Tule pitämään hauskaa turnaukseen!

PELAAJAN VASTUU

Pelaajia ei ole vakuutettu järjestäjän toimesta. Urheile ja liiku omien taitojesi rajoissa. Pallot ovat pehmeitä ja eri joukkueiden pelaajat pysyvät pelin aikana omilla puolillaan kenttää ilman suoraa kontaktia, mutta nilkan nyrjähtäminen, saman joukkueen pelaajien törmääminen ja heittokäden venähtäminen ovat pelissä riskitekijöitä.

JOUKKUE
Joukkue muodostuu 4-6 pelaajasta. Kentällä voi pelata samanaikaisesti 5 pelaajaa.

PELIN IDEA
Pelin tarkoituksena on poistaa kaikki vastustajan pelaajat. Tämä voi tapahtua:

  1. Osumalla vastustajan pelaajaan. Osuman saanut pelaaja joutuu heti poistumaan kentältä.
    1.1. Pallon on kuitenkin osuttava vastustajaan ennen kuin se koskettaa maata, takaseinää, toista pelaajaa tms.
  2. Saamalla kopin vastustajan pelaaja joutuu ulos. Tällöin myös oma palanut pelaaja pääsee takaisin peliin. Takaisin pääsee se pelaaja, jonka kentältä poistumisesta on kulunut pisin aika.
  3. Pelaaja voi suojata pallolla vartaloaan osumasta. Mikäli suojana käytetty pallo tipahtaa pallolla torjunnan johdosta, lasketaan torjuja palaneeksi.

Vaatteisiin (ja rekvisiittana kannettuihin tavaroihin) tulleet osumat lasketaan osumiksi pelaajaan.

RAJAT
Pelin aikana kaikkien pelaajien tulee pysyä oman kenttäpuoliskonsa sisäpuolella. Haettaessa palloa voi pelaaja poistua pelialueelta, mutta hänen on palattava pallon haun jälkeen välittömästi takaisin pelialueelle. Vastustajan kenttäpuoliskolle jalalla astuminen johtaa paloon. Palloa ei saa heittää alueen ulkopuolelta. Toimitsijoilla ja yleisöllä on lupa palauttaa pelialueelta karanneita palloja takaisin kentälle.

 

PELIN ALOITUS
Peli alkaa sijoittamalla 3 polttopalloa riviin keskuslinjan kumpaankin laitaan. Pelaajat pitävät toista jalkaansa ennen aloitusta omalla takaviivallaan. Aloitusvihellyksen/signaalin jälkeen pelaajat voivat lähestyä keskiviivaa ja hakea pelin alussa keskusviivan oikeanpuoleisessa laidassa olevia palloja. Kun pallot on haettu, on pallollisten pelaajien palattava taaksepäin hyökkäysviivan taakse, ennen kuin he saavat heittää palloilla vastustajiaan. Pallojen käytyä hyökkäyslinjaviivan takana voidaan koko omaa kenttäpuoliskoa käyttää vapaasti heittämiseen.

PELIAIKA JA PELIN VOITTAMINEN
Ottelun kesto on 3 minuuttia. Ensimmäinen joukkue, joka poistaa sääntöjen mukaisesti kaikki vastustajan pelaajat julistetaan voittajaksi. Jos kumpaakaan joukkuetta ei ole poistettu kentältä pelin lopussa kolmen minuutin aikana, se joukkue jossa on enemmän pelaajia jäljellä julistetaan voittajaksi. Osallistuvien joukkueiden määrästä riippuen turnauksessa pelataan joko 1 tai 2 erää.

TASATILANNE RATKAISUOTTELUSSA
Peliä jatketaan, kunnes jommalta kummalta puolelta palaa yksikin pelaaja.

VAIHTOPELAAJAT
Jos otteluissa pelataan 2 erää, voi vaihtopelaajan vaihtaa erien välissä.

COSPLAY-SÄÄNTÖ
Tavoitteena on saada näyttävät ja temaattiset joukkueet. Kilpailun jury voi antaa toiselle joukkueelle suojan ensimmäistä pelissä tapahtunutta polttoa vastaan, mikäli joukkueen pelaajilla on vaikeammat tai näyttävämmät peliasut kuin vastustajalla ja nuo asut ilmentävät yhtenäistä joukkuetta tai Ropeconin teemaa. Jury voi antaa suojan halutessaan myös molemmille joukkueille tai ei kummallekaan.

5 SEKUNNIN RIKE
Jotta voitaisiin vähentää pelin viivyttämistä, niin sille joukkueelle vihelletään 5 sekunnin rike, jonka puolella ovat kaikki pallot yli 5 sekunnin ajan. Tuomari antaa 5 sek. aikaa heittää vähintään yksi pallo vastustajaa kohden. Mikäli joukkue ei suorita heittoa 5 sek. kuluessa, joutuu joukkue luovuttamaan kaikki pallot yhtä lukuun ottamatta vastustajan puolelle.

 

PELIKENTTÄ
Pelikentän tulee olla vähintään 9 metriä leveä ja 15 metriä pitkä. Kentän jakaa kahtia keskiviiva ja kummallakin puolella on omat hyökkäysviivat, joiden takana pallon pitää käydä erän aloituksessa ennen kuin sillä voi polttaa vastapelaajan.

PELIPALLO JA MUUT VARUSTEET
Virallisena pelipallona peleissä käytetään Suomen polttopalloliiton virallisia pelipalloja. Polttopallot ovat pehmeitä.